Orah – Šta znači sanjati orahe?

Loading...

Keltski astrolozi orahe su povezivali sa strasti ORAH = STRAST. Orah za njih predstavlja oličje nezavisnosti, spontanosti, ambicija, ali isto tako i agresivnosti i kontradiktornosti. Orah, smatra se, simbolizuje mudrost i dugovečnost, ali sa druge strane i plodnost. Nekada je postojalo i verovanje da osobe koje jedu puno oraha stiču, tj poseduju osobinu sposobnosti proricanja, tj da su vidoviti.

I dok govorimo u ovoj temi o pojavi oraha u snovima, red je da se osvrnemo i na neka stara verovanja koja su kazivala da nije dobro zaspati ispod krošnje orahovog drveta, jer se upravo ispod nje sastaju noću zli duhovi, vile i svakakva druga imaginarna bića i da tu održavaju svoje obrede i rituale. Ljudi su često znali i da grane drveta oraha drže iznad svojih vrata na ulazu u svoje domove, verujući da ih baš one štite od munje i mogućeg udara groma.

Orasi su poznati kao izuzetan afrodizijak, što osobito dolazi do izražaja ukoliko se unose u kombinaciji sa medom. Pored dobrog ukusa oni nam dakle obezbeđuju i ogromnu količinu energije. Grci su ih smatrali idealnim za prehranu bogova, a povezuju se još i sa ljudskim intelektom, jer jezgro oraha ima oblik ljudskog mozga.

Na javi se orasi u najvećoj meri povezuju sa zdravljem kako srca, mozga i krvotoka, tako i kao zaštita od šećerne bolesti, stresa i nesanice.

U snovima pak, orasi mogu imati svakojaku simboliku, zavisno od toga da li ste videli konkretno drvo oraha, plod, da li ste taj plod brali, jeli ili pak krcali i vadili iz ljuske.

Prema starim verovanjima, sanjati stablo oraha predviđa radost, skoro venčanje, pa možda čak i prinovu, dok snovi u kojima se pojavljuje stablo i krošnja prepuna oraha tj plodova, ukazuje na to da će sve vaše brige uskoro nestati. Generalno gledano drvo bogato plodovima može ukazati na ogromnu radost i izobilje. Bogatstvo krošnje orahovog drveta ukazuje na vaše moguće bogatstvo na javi i to u svim segmentima vašeg života, bogat porodični, ljubavni život, blagostanje, mir, novčanu sigurnost i puno zdravlje. Dakle, bogatstvo i ispunjenost u pravom smislu te reči.

Orahe brati sa krošnje znači da vas očekuje lep poklon koji će vas iznenaditi i obradovati, ili vas pak u svakom slučaju očekuje mnogo sreće, dok, nasuprot tome, lomiti ljusku oraha i vaditi orahe iz ljuske u snu, ne donosi tako lepe stvari na javi. To uglavnom znači da možete da očekujete da će vas neko prevariti. Obično se radi o poslovnom partneru koji će možda zloupotrebiti vaše poverenje i iskrenost i servirati vam mnoštvo laži, mada se isto to može odnositi i na vašeg emotivnog partnera. Stoga budite veoma oprezni prema onima kojima ukazujete svoje poverenje. Nije vam svako ko je slatkorečiv pravi prijatelj.

Ako u snu jedete orahe, moguće je da ćete doći u manji sukob ili će se pojaviti kakve manje nesuglasice sa vašim bližnjima. Budite spremni da saslušate i drugu stranu i da pokušate da pronađete kompromis i rešenje koje je dobro po obe strane i da tako vratite mir u svoj dom.

Ne postoji osoba na planeti koja može osporiti značaj oraha u ljudskoj prehrani. Naravno, nisu svi ljubitelji oraha, ali većina je upravo onih koji ne mogu da odole njihovom ukusu, hranljivosti i značaju za zdravlje. Poznati kao odličan izvor omega-3 masnih kiselina, vitamina A, B, C, E i K, kao i ugljeno-proteinske komponente, njegova uloga ogleda se pre svega u ljudskoj ishrani, gde je on zastupljen u različitim oblicima i formama (kao sirovi, kuvani, u obliku ulja, mleveni u tortama i kolačima) ali i u njegovoj tehničkoj vrednosti i upotrebi drveta, kore i lista u različite svrhe.

Loading...